Propolis ve Faydaları

Propolis ve Faydaları

Propolis, bal arıları tarafından bitkilerden özellikle de çiçek ve tomurcuklardan toplanan çeşitli miktarlarda balmumu ve reçine karışımı içeren ve kovan içerisinde birçok amaca uygun olarak kullanılan doğal bir arı ürünüdür. Propolisin çok eski yıllardan beri geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı ve antimikrobiyal, antioksidan, antitümör, antienflamatuar, antiülser gibi biyolojik aktivitelere sahip olduğu birçok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir.

Propolisin içeriğinin temel kaynağı bitkiler, bal arısı metabolizmasından salgılanan maddeler ve propolis oluşumu sırasında ortaya çıkan bileşenler tarafından oluşturulmaktadır. Propolisin genel bileşimine bakıldığında, bitki reçinesi (%50), balmumu (%30), uçucu yağlar (%10) ve polen (%5) içermektedir. Vitamin (B1, B2, B3 ve B6), benzoik asit, yağ asitleri, ketonlar, laktonlar, kinonlar, steroidler, şekerler ve doğal pigmentler (klorofil ve karotenoidler) gibi diğer bileşikler (%5) propolisin bileşiminde az miktarda bulunmaktadır.

Propolisin Faydaları

  • Solunum sisteminin mikrobik hastalıklarına karşı güçlü antibakteriyel etki göstermesini sağlar. Bu bakımdan grip, zatürre, bronşit, tüberküloz gibi solunum yolu hastalıklarında son derece etkilidir.
  • Deri hastalıkları (herpes, deri mantarları, alerji, yanık, deri ülseri, apse), diş ve diş eti rahatsızlıklarında (diş eti çekilmesi, ağız yaraları) etkilidir.
  • Kulak, burun ve boğaz enfeksiyonlarında oldukça etkilidir.
  • Önemli bir sindirim sistemi hastalığı olan peptik ülsere karşı koruyucu ve tedavi edici olarak rol oynar.
  • Kadın hastalıkları üzerinde etkilidir.
  • Yapılan çalışmalarda hızlı çoğalma gösteren meme dokusundaki kanser hücrelerini azalttığı kanıtlanmıştır.
  • Prostat kanserinin önlenmesi ve/veya tedavi edilmesinde propolis gibi polifenolik bileşikler açısından zengin besin takviyelerinin önemli bir rol oynadığı ortaya konulmuştur.
  • Propoliste bulunan artepillin C’nin, antikanserojen olarak özellikle mide, gırtlak ve kolon kanserleri üzerinde başarılı sonuç verdiği ortaya konmuştur.
  • Ayrıca propolis vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendiren özelliği nedeniyle, kanserli hastanın vücut fonksiyonlarını desteklemekte, hastanın vücut direncini artırmaktadır.
  • Yüksek antibakteriyal etkisi nedeniyle propolis idrar yolu enfeksiyonlarında başarıyla uygulanmaktadır.
  • Yoğunlaştırılmış propolis ekstraktı, kan basıncını düşürmekte, tansiyonu dengelemekte, sakinleştirici etki yaratmaktadır.

Fareler ve insanlarda yapılan pre-klinik, klinik araştırmalar sonucu propolis bileşenlerinin iyi tolere edilebildiği ve çok yüksek miktarda kullanılmadığı sürece herhangi bir toksititeye sebep olmadığı gözlenmiştir.

Propolis ve Astım

Propolis özütünün, astımlı hastalarda tedaviye yardımcı olarak potansiyel olarak etkili olduğu yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir.

Propolis ve Covid-19

COVİD-19 pandemisinin neden olduğu çok sayıda ölüm ve diğer hasar türleri göz önüne alındığında, SARS-CoV-2 enfeksiyonunun önlenmesine veya azaltılmasına yardımcı olabilecek tedaviler ve sonuçlara acil bir ihtiyaç vardır. Propolis, PAK-1 inhibisyonu da dahil olmak üzere kanıtlanmış anti-inflamatuar ve immünoregülatör etkilere sahiptir.

Propolis ve Diyabet

Dirençli tip 2 diyabetli hastalarda dut ve propolis ile yapılan küçük bir klinik çalışmada hipergliseminin azaldığı gösterilmiştir.

Propolisin Yara İyileştirici Özelliği

Yakın tarihli bir rapor propolisin ciltteki serbest radikalleri giderebildiğini öne sürmüştür. Propolisin epidermisteki serbest radikaller üzerindeki bu sonucu, yanık yaralarının tedavisindeki uygulamasının güvenliğinin kaynağıdır. Diğer bulgular, propolisin yara yatağı matrisinin yeniden şekillenmesinin uyarılmasıyla yanmış doku onarımını hızlandırdığını ortaya koymaktadır ve propolis uygulamasından sonra hücre dışı matris içeriğinde gözlenen değişikliklerin, flavonoid bileşiklerinin lipid peroksidasyonunu azaltma ve nekrozu önleme yeteneği ile bağlantılı olabileceğini öne sürmektedir.

Related Posts